Ga naar de inhoud

Zonnepanelen: Hoe nu verder?

Huurders WoonWest
Voor de huurders van de woningcorporatie WoonWest
Menu overslaan
Menu overslaan
Huurders WoonWest

Zonnepanelen: Hoe nu verder?

Huurders WoonWest
Gepubliceerd door Secretaris in Relatie huurder-verhuurder · zaterdag 08 feb 2025 · Leestijd 4:45
Tags: Verduurzamen;zonnepanelen;servicekosten;salderingsregeling;terugleverkosten
Het nemen van zonnepanelen doen we natuurlijk voor het milieu en onze planeet. We willen er ook wel aan verdienen, bijvoorbeeld door een lagere energierekening. In ieder geval zou het meedoen aan deze verduurzaming de huurder niets hoeven te kosten.

In Midden-Delfland en in Maasdijk liggen de zonnepanelen al op vele daken van de eengezinswoningen van WoonWest. In de overige kernen van WoonWest moet er nog aan begonnen worden. Maar er komen steeds meer vragen nu zowel het beleid van de overheid als die van de energieleveranciers aan het veranderen is. Het hebben of nemen van zonnepanelen is een goede verduurzamingsmaatregel. Want we willen of moeten om verschillende redenen van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, af. Het gebruik van zonne-energie geeft daaraan een zekere bijdrage. Dus hebben we ze genomen of gaan we ze nemen. Maar dan komt de vraag: Hoe nu verder?

2018: corporatie en huurders delen de besparing
In 2018 besloot Wonen Midden-Delfland zonnepanelen aan te bieden aan haar huurders. Daarvoor gingen ze met een partij uit Amsterdam in zee. Via inloopavonden werd uitgelegd hoe een zonnepaneel werkt en wat de opbrengst zou zijn. Omdat de zon niet overal even gunstig op de daken schijnt, werd er per woning de opbrengst bepaald. Hierdoor kon ingeschat worden wat, bij een bepaald gemiddeld gebruik, de besparing op de energierekening zou zijn. Van deze besparing zou de huurder de helft aan servicekosten gaan betalen en de andere helft was voor de huurder zelf. Hierdoor betaalden niet iedere huurder hetzelfde bedrag per zonnepaneel.

Gelijke servicekosten
In 2023 wilde Wonen Midden-Delfland van deze gevarieerde servicekosten voor de zonnepanelen af. Voorgerekend werd dat servicekosten voor een zonnepaneel € 2,50 zou moeten zijn. Dit wil de verhuurder voortaan rekenen bij nieuw te plaatsen zonnepanelen of bij mutatie van een woning, zodat uiteindelijk iedereen een gelijke prijs voor de zonnepanelen gaat betalen, ongeacht de ligging van het dak. De iets hogere prijs dan wat nu gemiddeld is, is volgens de verhuurder te rechtvaardigen omdat de opbrengst van de zonnepanelen de laatste tijd verbeterd is.
Echter de laatste tijd wordt het ook steeds duidelijker dat de energieleveranciers en de overheid hun beleid ten aanzien van zonnepanelen aan het veranderen zijn of dat al hebben gedaan.

Salderingsregeling
Omdat de zon in de zomer vaker schijnt dan in de winter, levert de zonnepanelen op een dag meer kilowattuur dan je gebruikt. Dit lever je terug aan de energieleverancier die deze extra hoeveelheid verrekend met de periode dat de zonnepanelen minder kilowattuur opleveren dan gebruikt wordt. Dit is vaak in de winter. Neem je in een jaar uiteindelijk een gelijk aantal kilowattuur af als je terug levert dan betaal je wat betreft de stoomlevering niets. Dit heet de salderingsregeling. In het algemeen gebruikt een huurder toch wat meer kilowattuur en moet er toch wat betaald worden. De rekening is wel altijd lager.

Terugleverkosten
Omdat er op steeds meer daken zonnepanelen kwamen, werd er ook steeds meer zonne-energie terug geleverd. Dat is in de dagen dat de zon lang en veel schijnt, in de zomer dus. De energieleveranciers kunnen deze hoeveelheid stroom niet kwijt en zien dat als afval waar voor betaald moet worden. Dat heet terugleverkosten. Per maand wordt er dan een bedrag in rekening gebracht, dat afhankelijk is van het kilowattuur dat per jaar terug  geleverd wordt. Omdat je nu nog mag salderen en daardoor je energierekening lager is dan het oorspronkelijke gebruik en dat het terug leveren minder per kilowattuur kost dan het gebruik ervan, leveren zonnepanelen nog steeds een voordeel op. Wel minder dan voorheen.

Afschaffing salderingsregeling
De huidige coalitiepartners hebben afgesproken dat de salderingsregeling per 2027 volledig afgeschaft wordt. Dat betekent dat al het afgenomen energie in rekening wordt gebracht. Dit maakt dat het hebben van zonnepanelen voor huurder geen of nauwelijks voordeel geeft. Als er dan ook nog over de terug geleverde kilowatts, naast de servicekosten aan de verhuurder, maandelijks een bedrag in rekening wordt gebracht, is het maar de vraag of er sprake is van een voordeel. Moet de huurder dan uiteindelijk niet meer betalen dan als er geen zonnepanelen op het dak staan? Het is in ieder geval onzeker dat de energieleveranciers de terugleverkosten zullen afschaffen als ze daar niet door wetten en regels vanuit de overheid toe verplicht worden.

Hoe nu verder?
Over het gebruik van de zonnepanelen zijn er door de jaren heen, wat Huurders WoonWest verwacht, verschillende contracten aangeboden. Hierin is, zeker bij de eerste contracten, soms een clausule opgenomen dat de servicekosten worden aangepast als wijziging in de salderingsregeling zeer onvoordelig voor de huurder zou zijn. Over het effect van de terugleverkosten is vaak niets opgenomen. Huurders WoonWest wil graag dat de verhuurder duidelijk maakt welke contracten er zijn en wat de verschillen zijn.

Overlegagenda
Ook wil Huurders WoonWest met de verhuurder in gesprek gaan hoe een negatief effect van de geplaatste zonnepanelen op de kosten van de huurder opgevangen wordt. We begrijpen dat dit voor de verhuurder nog moeilijk is, omdat het bijvoorbeeld nog niet duidelijk is of er voor huurders vanuit overheidsregelingen compensatie komt. En het onduidelijk is wat de energieleveranciers met de terugleverkosten moeten gaan doen. Wij houden dit op de overlegagenda.

Reageren kunt u via ons contactformulier


Huurders WoonWest behartigt de gemeenschappelijke belangen van huidige en toekomstige huurders van woongelegenheden van WoonWest en is een overlegorgaan met WoonWest en de gemeenten in de zin van de Wet op het overleg huurders verhuurder en de Woningwet
Stichting Huurders WoonWest is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 78188121
Terug naar de inhoud